Szeretethid_plakat_2016_program-page-001
Szeretethíd háttérinfó

Nyolcadik alkalommal szervezi meg a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napokat a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az akcióra, mely május 20-án és 21-én lesz, több mint 20 000 önkéntes jelentkezett.

Május 10-ig összesen 20 734-en jelentkeztek a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napokra, mely célja elsősorban az, hogy a reformátusok összefogásának köszönhetően minél több területen megvalósuljon az önzetlen segítségnyújtás.

A Szeretethidat azért szervezzük meg, mert Egyházunkban nagy múltja van az önkéntességnek, mely kortól független. Bár a különböző szolgálati feladatokat nem szokás önkéntes feladatokként jellemezni, ettől függetlenül egyházunk teljesen természetes, mindennapi része az önzetlen segítségnyújtás. A Szeretethíd fontos célja, hogy megmutassa, a református képesek és készek tenni a környezetükben élőkért.

A Szeretethíd olyan segítségnyújtó akció, mely mindenkit vár, legyen akár idős, akár fiatal, egészséges vagy éppen fogyatékkal élő testvérünk, határon innen vagy túlról. Célunk, hogy közösen tegyünk egymásért, a helyi és gyülekezeti közösségeinkért és a teremtett világért. Szeretnénk, ha a Kárpát-medence minden területén munkálkodnának kisebb-nagyobb csoportjaink szociális, fejlesztési és ökológiai területen valódi segítséget nyújtva ezzel településeknek, intézményeknek, gyülekezeteknek.

Nyolcadik alkalommal szervezzük meg a Szeretethíd programot, melynek fővédnökségét idén Prof. Dr. Fekete Károly tiszántúli református püspök és Gundel Takács Gábor televíziós szerkesztő-műsorvezető vállalta.

A debreceni központi esemény idén jótékonysági sportnappal kiegészülve zajlik. Május 21-én délután egy rövid megnyitót követően különböző sporteseményeket szervezünk az egészséges és hátrányos helyzetben élők, fiatalok és idős emberek, fogyatékossággal élő emberek bevonásával, önkéntesek közreműködésével, ezzel szeretnénk a hídépítésre helyezni a hangsúlyt. A rendezvényt egy Stadion körüli “szeretetfutással” kezdjük, majd a város református gyülekezetei által sütött süteményekkel kínáljuk a résztvevőket. Változatos sportolási lehetőségekkel kívánjuk

felhívni közösségeink figyelmét az egymás segítésére: lesznek közös labdajátékok, biciklizés, vívás, íjászat és további sportesemények.

A Magyar Református Szeretetszolgálat számos módon nyújt segítséget a rászorulóknak, emellett kifejezetten fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az elesettekre és megmutassa, hogy valamennyien képesek vagyunk segíteni, lehet, hogy más-más módon, de mégis, mindannyian tehetünk a környezetünkben élőkért, akár adományozással, akár figyelmességgel vagy önkéntességgel.

Fővédnökeink gondolatai a Szeretethíd kapcsán

Dr. Fekete Károly

Az első „szeretethidat” Jézus Krisztus alkotta meg, amikor áldozatának keresztkötésével összekötötte a maga „fenti” világát az ember földi, „lenti” világával. Ez a minta bátorít, hogy merjük használni a Szeretethidat egymás között és közlekedjünk rajta bátran. A tíz éves Református Szeretetszolgálat eddigi nyolc Szeretethídja bizonyította: jól járható ez az út, amelyen megsokszorozódik a gyenge ereje, és feltámad a szeretet leleményessége. A Szeretethídon egymásra találók missziója semmivel sem pótolható!

Gundel Takács Gábor

Mindannyian a magunk útját járjuk. De ha egymás kezét fogva haladunk az úton, ha bátorítjuk a lemaradókat, ha reményt adnak az előttünk haladók, akkor könnyebb átlépni a nehézségeken, könnyebb visszatalálni, ha eltévedtünk és jó lesz együtt boldognak lenni, ha majd egyszer megérkezünk. Mindehhez egyetlen tiszta érzésre, egyben a legnagyobb erőre van szükségünk. Ez a Szeretet. Mindannyiunkban ott van. Kössük össze!

Néhány példa az idén megvalósuló feladatokból

Debrecen

Hadisírgondozás a „refis” diákok részvételével

Bagaméri Református Egyházközség – Játszótérépítés a helyi közösség részére

Zsuzsi kisvasút egyik vagonjának festése és parkrendezés

Pallagi úti idősek otthonánál virágültetés

Nagy Sándor telepi református templomnál kerítésfestés

Debreceni Kistemplom – Templomtorony takarítása és a Keleti főcsatornai gyülekezeti ház körüli kerítés festése

Nagytemplomi gyülekezet ifjúsági központjánál kerítésfestés

Kolozsvár

  • A fejérdi református templom környékének takarítása és rendbetétele. Ez egy elhagyatott templom, ahol már nincsenek hívek. 

Budapest

  • Az Empátia Gondozóház lakói számára a KRE lánykórusa készül egy műsorral
  • Teajárat: étel és ruhaadomány osztása a Batthyány téren
  • Bethesda kórház játszótér, integráló játék telepítése a MagikMe csoporttal

Ózd

  • Szeretetpontok kialakítása, ahol ajándékokkal, énekkel kedveskednek a járókelőknek a városban több helyen

Méra, Erdély

  • Idősek látogatás, ivóvíz hordása a lakásokba, takarítás, igeolvasás

Bodrogolaszi

  • Gyerekek által megvalósítandó “nyerő-tekerő”-vel várjuk a templomunk előtt elhaladó járókelőket, ahol édességet, bibliai tartalmú olvasnivalókat, valamint egyéb vicces virtuális nyereményeket lehet kipörgetni

Sarkad

  • Kórházban fekvők meglátogatása,igés kártyák készítése számukra

Szlovákia, Oroszka

  • Rönkbútorok készítése, gyermek sportnap

Királyhágómellék, Piskolt

  • Biciklitúra,közben szemétszedés

Szentendre

  • A Szentendrei Gyülekezet Asszonyköre 20 db ülőpárnát varr Szeretethíd logóval a Szentendrei Református Gimnázium diákjainak, hogy a szünetekben és a lyukas órákon ne a kövön és a lépcsőkön üljenek, hanem a párnákon.
  • Az értelmi fogyatékosokkal foglalkozó Bárczi Gusztáv Általános Iskola 4. osztályos tanulóit az Egyházközség és a Szilágyi Pékség vendégül látja kenyérdagasztásra, amire ráhelyezik tésztából a nevüket és a kenyérsütés után ki-ki hazaviszi a nevesített kenyerét. Míg sül a kenyér addig ismerkednek a pékek munkájával, illetve a Szentendrei Református Óvoda óvodásai műsort adnak nekik és játszanak közösen.

Délpest

  • Kutyamenhelyen a kutyák sétáltatása

Gyula

  • Hajléktalanszállón ételosztás, kórházban bábozás, meseolvasás

Litér

  • Litéri Hétpróba elnevezésű közösségi programot és adománygyűjtést rendezünk. Az adományokat a Litéri Általános Iskoláért Alapítvány részére és tartós élelmiszer, tisztálkodási szerek esetében a litéri rászorulóknak ajánljuk fel.

Bagamér

  • Játszóteret építünk a helyi közösség részére.

További feladatok a www.szeretethid.hu holnapon.
szeretethid_lablec

Szeretethíd PROGRAM