Vasárnap reggel. Megszólal az ébresztő. A beépített édesség-riasztó. A hűtőt kinyitom. Matatok, majd elszomorodom. Nem tetszik a látvány. Hűtőajtót be, mamuszcsoszogással vissza. Alvás. Mamusz fel. Irány a konyha. Hűtő ki, befőttes üveg megfog. Négy tojásfehérje. Pavlova! Egy kevés kavarás és másfél óra múlva a felhők között fogom érezni magam.

14522379_1396565123694729_1943546493_o

Amikor fölment Mózes a hegyre, felhő borította be a hegyet…” II. Móz 24,15

Akárhányszor csak pavlova-tortát csinálok, gyönyörű felhők jutnak az eszembe. Van valami varázslatos a roppanós krémszínű habcsók és a könnyed tejszín párosában. Kiskoromban sokszor gondoltam arra, hogy milyen jó lehet egy vasárnap reggelen a felhőkön ébredni. Nemcsak azért, mert pihe-puhának képzeltem, hanem talán azért is, mert úgy gondoltam, hogy ott könnyebb Istennel beszélgetni. Hiszen ott van Mózes például, akit beengedett az Úr a felhők közé, hogy még zavartalanabbul beszélhessen vele.

A felhő tehát elválaszt, de mégis összeköt. És lehet, hogy egy fapadossal egyszerűen áttörhetjük a felhők birodalmát, de én még mindig szívesebben választom egy vasárnap reggel a felhők szigetét Istennel beszélgetve.
Meg persze egy szelet pavlovát a kezemben. És Te mit választanál?

14466277_1396574253693816_1899781644_o

Pavlova-torta

Hozzávalók:

Habcsók-alaphoz:

4 tojásfehérje
250 g porcukor
1 tk fehérborecet
1 ek kukoricakeményítő
ízesítésre tetszőlegesen vanília, fahéj, rózsavíz, kakaópor, kókusz, stb.

Tetejére:

4 dl felvert tejszín
tetszőlegesen idénygyümölcsök, lekvár, csokireszelék, kakaó, kókusz, olajos magvak, szirupok, stb.

Elkészítés:

Sütőt 150 fokra előmelegítem. Egy ceruzával körberajzolok egy sütőpapíron a kívánt méret szerint egy tányért, vagy több kis tortácskához kisebb tálkákat. Felverem a fehérjéket, amíg szép kis csúcsocskákat nem alkotnak. Fontos, hogy semmilyen kosz ne legyen a tálon, se tojássárgája maradék, semmi. Különben nem tudjuk felverni rendesen. Hozzáadom a porcukrot, de csak evőkanalanként fokozatosan, nehogy összetörjem a már felvert habot. Addig csinálom míg szép fényes nem lesz. Ezután jön az ecet, hogy még jobban csillogjon, majd a jó szivacsos állag miatt a keményítő. És ekkor adom hozzá az ízesítést, ha szeretném. Óvatosan felkenem a krémet a sütőpapírra rajzolt köröcskébe. 1 órát sütöm, utána lekapcsolom a hőfokot és hagyom a sütőben kihűlni, anélkül, hogy kinyitnám az ajtaját. Ez az alap le is fagyasztható és később felhasználható.

Ha kihűlt, akkor a tejszínhabot felverem és rákenem. Majd kedvem szerint pakolom meg minden földi jóval. Lehet gesztenyés-csokireszelékes, erdei gyümölcsös-mandulaforgácsos, kókuszos-olvasztott csokis, földimogyorókrémes-karamellszószos, juharszirupos-diós, ír krémlikőrös-kávés, stb.
De egészen őrült is lehetsz és mehet rá gumicukor, pillecukor, smarties, csokitojás és egyéb nyalánkságok. Vagy párosíthatsz bazsalikomot eperrel, rozmaringot barackkal, levendulát marcipánnal.
Ez a kis felhő bármit eltűr. Jó beszélgetést!

Tipp:

Sütés-főzéskor sokszor marad ki felesleges tojásfehérje. Ha éppen nem tudunk velük mit kezdeni, akkor tegyük be a fagyasztóba. Pár hónapig eláll és ha összegyűlt egy pavlovára elegendő mennyiség, akkor viszont hajrá!

Pavlova torta – „felhő borította be az eget…”